90 ΧΡΟΝΩΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΡΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ – Ο “Χριστός Λυτρωτής” στο Ρίο ντε Τζανέιρο θα γίνει 90 χρονών, τον Οκτώβριο του 2021 και θα αποκατασταθούν οι φθορές που έχει υποστεί.

Ύψους 38 μέτρων, το περίφημο άγαλμα που έχει πλέον γίνει σύμβολο της πόλης δεσπόζει στην κορυφή του βουνού Corcovado . Σε στιλ αρ ντεκό, είναι χτισμένο από μπετόν και ελαφρόπετρα. Από το 2007, ο Χριστός Λυτρωτής του Ρίο, ο οποίος με τις ανοιχτές αγκάλες του ξεχωρίζει στα 700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει συμπεριληφθεί στα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου .

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1922 και ολοκληρώθηκε το 1931 οπότε έγιναν και τα εγκαίνια: η ιδέα της τοποθέτησης ενός μεγάλου αγάλματος στο Corcovado γεννήθηκε τον 19ο αιώνα, όταν ο Πέντρο Μαρία Μπος, καθολικός ιερέας, ζήτησε από την πριγκίπισσα Ισαβέλλα να δημιουργήσει ένα μεγάλο θρησκευτικό μνημείο στην κορυφή του βουνού. Ο Χριστός είχε αρχικά σχεδιαστεί για να κρατά τον κόσμο με το ένα χέρι, αλλά αργότερα ήταν ο Carlos Oswald που συνέλαβε τον Χριστό με ανοιχτές αγκάλες, όπως φαίνεται σήμερα. Ο γλύπτης Paul Landowski τόνισε το στιλ αρ ντεκό.

Με την ευκαιρία της 90ης επετείου του παγκοσμίου φήμης αγάλματος, προγραμματίζεται αποκατάσταση που περιλαμβάνει  εκτός από τον πλήρη καθαρισμό, την αντικατάσταση ορισμένων πέτρινων κομματιών που έχουν υποστεί φθορές από το χρόνο.

Με πληροφορίες Finestre sull’ arte