75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το 2020 σηματοδοτεί την 75η επέτειο από την απελευθέρωση των κρατουμένων του Άουσβιτς, τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τον τερματισμό του Ολοκαυτώματος. Το 2020 σηματοδοτεί επίσης την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς οργανισμού που δημιουργήθηκε ως απάντηση στα εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο την οικοδόμηση ενός ειρηνικού και δίκαιου κόσμου. Αναγνωρίζοντας το έτος ορόσημο, το Ολοκαύτωμα και το Πρόγραμμα Οπτικοακουστικών Μέσων των Ηνωμένων Εθνών επέλεξαν ως θέμα την εκπαίδευση και τη μνήμη του Ολοκαυτώματος το 2020, το “75 χρόνια μετά το Άουσβιτς – Εκπαίδευση και μνήμη του Ολοκαυτώματος για παγκόσμια δικαιοσύνη”. Το θέμα αντικατοπτρίζει τη σημασία των 75 χρόνων, τη συλλογικής δράσης κατά του αντισημιτισμού και άλλων μορφών προκατάληψης για να διασφαλιστεί ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων παντού.

Τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, θα γίνει στην Αίθουσα Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος από τα Ηνωμένα Έθνη – 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τις σοβιετικές δυνάμεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξολόθρευσης του Άουσβιτς – Μπίρκεναου (1940-1945). Στην τελετή θα μιλήσουν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres, ο Πρόεδρος της 74ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Γερμανίας, του Ισραήλ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και ο Dan Pav Doghi επικεφαλής του CPRSI, ανώτερος σύμβουλος για θέματα Ρομά και Σίντι, ΟΑΣΕ/ΟDIHR. Οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος κ. Shraga Milstein  και Irene Shashar θα μοιραστούν τις μαρτυρίες τους. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο δικαστής Teodor Meron, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Διεθνούς Μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Ποινικά Δικαστήρια.

Θα ακολουθήσει απαγγελία προσευχών και μουσική εκδήλωση.

Στην Ελλάδα, η επέτειος θα εορτασθεί, τη Δευτέρα, με εκδηλώσεις δίωρης διάρκειας σε όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε στις διευθύνσεις τους το υπουργείο Παιδείας.

Έκθεση στο Άουσβιτς για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση

Στο στρατόπεδο του Άουσβιτς λειτουργεί τώρα η έκθεση Βλέποντας το Άουσβιτς με σκοπό να συμβάλει στην κατανόηση του θεατή για το μεγαλύτερο κέντρο δολοφονίας που υπήρξε στην ανθρώπινη ιστορία. Για την ενημερωση του κοινού η έκθεση χρησιμοποιεί έναν σχετικά μικρό αριθμό φωτογραφιών που προέρχονται από ακόμη μικρότερο αριθμό πηγών και που ωστόσο στο χώρο αυτό η συνύπαρξή τους με τον χώρο του Άουσβιτς είναι ζωτικής σημασίας στοιχεία για τα εγκλήματα των Ναζί. Πρόκειται για φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι δράστες και σε ορισμένες περιπτώσεις τα ίδια τα θύματα. Η έκθεση παροτρύνει τον θεατή να διερευνήσει πληρέστερα τί αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες σχετικά με τους φωτογράφους και τις προθέσεις τους και πώς αυτό συμβάλει στην κατανόηση των θεατών  σχετικά με το νόημα του “Άουσβιτς”. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε σε συνεργασία του διεθνούς οργανισμού διοργάνωσης εκθέσεων Musealia της Ισπανίας με το κρατικό μουσείο του Auschwitz-Birkenau της Πολωνίας. Διάρκεια: έως 24 Φεβρουαρίου 2020.

 

Διαβάστε επίσης:

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ anyteart : Αφιέρωμα στο πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, το Νταχάου, στο Μόναχο

Προβολή του 9ωρου ντοκυμαντέρ Shoah για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Exileroom.

“SHOAH” ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ