71η ΜΠΕΡΛΙΝΑΛΕ ΣΕ ΔΥΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΜΑΡΤΙΟ & ΙΟΥΝΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Η Berlinale 2021 θα είναι ένα φεστιβάλ σε δύο στάδια: Διαδικτυακή παρουσίαση για τον χώρο του σινεμά τον Μάρτιο / Δημόσια εκδήλωση τον Ιούνιο.
Λόγω της τρέχουσας κατάστασης COVID-19, το 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ανέπτυξε μια νέα μορφή φεστιβάλ για το 2021 και θα διοργανώσει τη Μπερλινάλι ξεχωριστά για τη βιομηχανία και το κοινό. Οι πλατφόρμες European Film Market, Berlinale Co-Production Market, Berlinale Talents και το World Cinema Fund θα ξεκινήσουν διαδικτυακά το 71ο Berlinale τον Μάρτιο  (1-5). Η επιλογή των ταινιών θα ανακοινωθεί μεταξύ 8ης και 11ης Φεβρουαρίου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Κάρλο Τσατριάν. Στις αρχές Μαρτίου, οι ταινίες θα προβληθούν σε εκδήλωση αποκλειστικά για τα μέλη της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Σε αυτό το λεγόμενο «Industry Event» θα οριστούν και οι νικητές της φετινής Μπιενάλε.

Τον Ιούνιο (9-20), θα οργανωθεί καλοκαιρινή εκδήλωση με πολλές προβολές ταινιών για το κοινό – σε κινηματογράφους και υπαίθριους χώρους. Θα προβληθούν ταινίες από όλες τις θεματικές ενότητες της Berlinale και θα πραγματοποιηθεί και η τελετή απονομής βραβείων της 71ης Berlinale», δήλωσε σήμερα η διευθύντρια της Berlinale Μαριέτε Ρίσενμπεεκ.

«Υπάρχει μεγάλη επιθυμία να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο. Η τρέχουσα κατάσταση δεν επιτρέπει φεστιβάλ τον Φεβρουάριο με φυσική παρουσία, ταυτόχρονα είναι σημαντικό να προσφέρουμε στον κινηματογραφικό κλάδο μια αγορά εντός του πρώτου τριμήνου του έτους », λέει η Εκτελεστική Διευθύντρια της Berlinale, Mariette Rissenbeek. «Με την αλλαγή της μορφής του φεστιβάλ το 2021, θα έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την υγεία όλων των επισκεπτών και να υποστηρίξουμε την επανεκκίνηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Με τη θερινή εκδήλωση, θέλουμε να γιορτάσουμε ένα φεστιβάλ για τον κινηματογράφο και να προσφέρουμε στο κοινό του Βερολίνου την πολυαναμενόμενη κοινοτική εμπειρία του κινηματογράφου και του πολιτισμού. ”

Να σημειωθεί ότι η κριτική επιτροπή αποτελείται από έξι σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες βραβεύτηκαν με τη Χρυσή Άρκτο μεταξύ 2006 και 2020: ο Ιρανός Μοχάμεντ Ρασούλοφ, ο Ισραηλινός Ναντάβ Λαπίντ, η Αντίνε Πιντίλιε από τη Ρουμανία, η Ίλντικο Ενιέντι από την Ουγγαρία, ο Τζιανφράνκο Ρόσι από την Ιταλία και η Γιασμίλα Ζμπάνιτς από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.