ΑΡΧΕΙΑ ΟΝΕΙΡΟΥ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

«Αρχεία Ονείρου: Τα όνειρα ως δομικό υλικό καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρακτικής» είναι η έκθεση με έργα της Μαίρης Ζυγούρη και των εικαστικών που συμμετείχαν στο  εργαστήριο Inspire Project 2020 που ανοίγει στο  MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Εκτός από τα έργα, που έγιναν από το 2014 μέχρι σήμερα, της εικαστικού Μαίρης Ζυγούρη η οποία φέτος ήταν η προσκεκλημένη καλλιτέχνις, παρουσιάζονται τα έργα και των νέων καλλιτεχνών -τελειοφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών ή αποφοίτων λίγων ετών- που συμμετείχαν στο εργαστήριο: Νικολέτα Αγγελίδου, Κατερίνα Αναστασίου, Μαρία Ανδρικοπούλου, Ζωή Αντύπα, Νίκος Ευσταθουλίδης, Ανό Θεοδώρογλου, Χριστίνα Καπετάνιου, Γιώργος Μιχαλόπουλος, Κατερίνα Μόσχου, Σοφία Μουτάφη, Μαργαρίτα Παναγιωτίδου, Στεφανία Πατρικίου, Γεωργία Πιλάλη, Θανάσης Σαμπαζιώτης, Κωνσταντίνος Τερζής, Αναστασία Τσαλπατούρου, Φουστί Λαμέ, Ειρήνη Φωτιάδη και Δήμητρα Χαριζάνη.

Ειδικά για την πρώτη μέρα της έναρξης της έκθεσης, την Τετάρτη 22 Ιουλίου, το ωράριο του χώρου θα διαφοροποιηθεί 14:00-22:00 οπότε και θα είναι ανοιχτός στο κοινό, ενώ από τις 18:00 ως τις 22:00 θα είναι παρόντες οι καλλιτέχνες για να έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με όσους επισκέπτες το επιθυμούν σε συνθήκες απόλυτης υγιεινής και ασφάλειας. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν οι εξής περφόρμανς με το παρακάτω πρόγραμμα:

Φουστί Λαμέ  / Paula & Milo

Ώρα: 18:00-22:00 Διάρκεια: 4 ώρες

—————–

Ζωή Αντύπα / Αδέσποτο

‘Ώρα: 18:00-22:00 Διάρκεια: 4 ώρες

—————-

Νικολέτα Αγγελίδου

The memory of water / The fire of memory

Ώρα: 19:00  Διάρκεια: 20’

 

INSPIRE PROJECT 2020

Μαίρη Ζυγούρη, προσκεκλημένη καλλιτέχνις

Η έναρξη του φετινού εργαστηρίου INSPIRE PROJECT με τίτλο «Αρχεία Ονείρου: Τα όνειρα ως δομικό υλικό καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρακτικής» έγινε διαδικτυακά στις 6 Ιουλίου, με την εισαγωγή στη θεματική και το ερευνητικό πεδίο του εργαστηρίου, καθώς και την καταγραφή των ονείρων των συμμετεχόντων. Στις 13 Ιουλίου ξεκίνησε το βιωματικό, συλλογικό κομμάτι του εργαστηρίου. Η Μαίρη Ζυγούρη, ακολουθώντας ανοιχτές παιδαγωγικές μεθόδους, προσεγγίζει το σχέδιο της συνεργασίας και της από κοινού μάθησης μέσα στο ρευστό αστικό και φυσικό τοπίο της Θεσσαλονίκης. Οι κρυμμένες διαδρομές του νερού στην πόλη, σε σχέση με την ρευστότητα του Ονείρου γίνονται το πεδίο δράσης και καλλιτεχνικού πειραματισμού του εργαστηρίου. Δια μέσου επιτελεστικών και ιδιοτοπικών πρακτικών στο πεδίο, η συλλογική εμπειρία –αισθητηριακή, αισθητική, συνειρμική, στιγμιαία ονειρική–, αλληλεπιδρά και συνδιαμορφώνει τα έργα των 18 νέων καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στην έκθεση.

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).