70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΕΡΛΙΝΑΛΕ !

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Tα 70 του χρόνια κλείνει το 2020 το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (20 Φεβρουαρίου – 01 Μαρτίου). Η επέτειος συμπίπτει με την νέα διεύθυνση που αποτελείται από τους Μάριετ Ρίζενμπικ (εκτελεστικό διευθυντή) και Κάρλο Τσατριάν (καλλιτεχνικό διευθυντή). Η αφίσα του 2020, ένας λιτός σχεδιασμός – έργο βερολινέζικου γραφείου design- με έμβλημα το φωτεινό κίτρινο χρώμα, είναι, ήδη, έτοιμη και διατίθεται, σε διάφορες αποχρώσεις, online από το  ηλεκτρονικό κατάστημα της Μπερλινάλε. Στο Βερολίνο θα εμφανιστούν από τις 27 Ιανουαρίου.

Η επέτειος επιλέγει νέους σκηνοθέτες για να γιορτάσει τα 70χρονα, αναζητά νέες συναντήσεις, νέες προοπτικές, επιμένει στην ανταλλαγή με άλλους πολιτισμικούς χώρους και θεσμούς και θέλει να διατηρήσει τη Μπερλινάλε ως ένα φεστιβάλ που απευθύνεται στο κοινό.

Πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις (συναυλίες, κινηματογραφικές παρουσιάσεις και προβολές,, συζητήσεις και εκθέσεις) θα γίνουν προ φεστιβάλ, το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με τα θέατρα Volksbuhne και Γκόρκι, την Ακαδημία Τεχνών, τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τη Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Fatih Akin,  Ντάνι Ελφμάν, Αλέξανδρος Κλουζ και Ολέγκ Σεντσόφ.

Εκτός από τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις, το Βερολίνο συμπεριλαμβάνει και ζητήματα  βιωσιμότητας και οικολογίας. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό το φεστιβάλ διοργανώνει μαθητικό κινηματογραφικό διαγωνισμό με θέματα τη μείωση των απορριμμάτων και την καθαριότητα των πόλεων.

Διάλογος “On Transmission”

Για την επέτειο του 70ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, οργανώνεται ειδικό πρόγραμμα “On Transmission”. Ο Κάρλο Τσατριάν έχει προσκαλέσει επτά αξιοσημείωτους σκηνοθέτες οι οποίοι με τη σειρά τους φέρνουν έναν καλεσμένο και παρουσιάζουν σημαντικές, διαχρονικές ταινίες από την ιστορία του φεστιβάλ  και, παράλληλα, τις συνδέουν με άλλες. Οι συνομιλητές ανταλλάσουν ιστορίες, εμπειρίες και γνώσεις: κάθε σπουδαία ταινία που επηρέασε την ιστορία του κινηματογράφου παίρνει κάτι από το παρελθόν, το επεξεργάζεται και το παρουσιάζει με νέο τρόπο για την επόμενη γενιά. Κάθε συζήτηση συνοδεύεται από δύο κινηματογραφικές προβολές – μία εποχής και μία σύγχρονη. Οι συζητήσεις και οι προβολές θα γίνουν στην Ακαδημία Τεχνών, στο Hanseatenweg.

Οι  σκηνοθέτες που συμμετέχουν  “On Transmission” είναι:

Ang Lee  (Taiwan) – Hirokazu Kore-eda (Japan)
Claire Denis (France) – Olivier Assayas (France)
Ildikó Enyedi (Hungary) – Zsófia Szilágyi (Hungary)
Jia Zhang-ke (People’s Republic of China) – Huo Meng (People’s Republic of China)
Margarethe von Trotta (Germany) – Ina Weisse (Germany)
Paolo Taviani (Italy) – Carlo Sironi (Italy)
Roy Andersson (Sweden) – Niki Lindroth von Bahr (Sweden)

περισσότερα για το πρόγραμμα της Μπερλινάλε εδώ: