$ 69,3 εκ. ΠΩΛΗΘΗΚΕ ΕΡΓΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ NFT

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ένα αρχείο JPG που δημιούργησε ο Mike Winkelman, ο ψηφιακός καλλιτέχνης γνωστός ως Beeple, πωλήθηκε, την Πέμπτη (11.3.21), από τον οίκο Chritie’s σε διαδικτυακή δημοπρασία έναντι 69,3 εκ. δολαρίων. Η εξωφρενική αυτή τιμή διαμορφώθηκε την τελευταία ώρα όταν επήλθε πρωτόγνωρος συνωστισμός από 22 εκ. αγοραστές. Οι 180 προσφορές που υποβλήθηκαν την τελευταία στιγμή πέτυχαν παράταση της διαδικασίας για δύο λεπτά κι έτσι διαμόρφωσαν ένα νέο υψηλό ρεκόρ για έργο τέχνης το οποίο υπάρχει μόνο σε ψηφιακή μορφή NFT(*). Σημειώνεται ότι η εκκίνηση για την υποβολή των προσφρορών ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες στην τιμή των 100 δολλαρίων. Οι πελάτες είναι νεότεροι των 40 χρόνων, αγοράζουν τέχνη της εποχής τους, το 58% των  πλειοδοτών εκατομμυριούχοι ενώ το 91% νέοι αγοραστές –σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christie’s.

Το έργο με τίτλο «Everydays-The First 5000Days” είναι ένα κολλάζ όλων των εικόνων που ο Beeple δημοσίευε καθημερινά στο διαδίκτυο  από το 2007, με επίκεντρο την εμμονή του αλλά το φόβο της τεχνολογίας της εποχής του.  Πρόκειται για ένα καθαρά ψηφιακό έργο, το πρώτο που έφερε σε δημοπρασία ο οίκος Christie’s, για την πώληση του οποίου αποδέχτηκε, για πρώτη φορά στα 255 χρόνια λειτουργίας του, πληρωμή σε κρυπτονόμισμα Ethereum.

Η πρωτοποριακή – όπως καταγράφεται, πλέον – δημοπρασία των Christie’s, πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή όπου ο κύριος κορμός του κόσμου της τέχνης έχει μεταλλαχθεί από την ταχύτατα κινούμενη κερδοσκοπική αγορά για NFT. Εξειδικευένοι ιστότοποι όπως το Open Sea, το Nifty Gateway, το Super Rare και το Makers Place πέτυχαν πρόσφατα εξαιρετικές τιμές, ανεβάζοντας την αξία της τέχνης NFT. Η διαπραγμάτευση γίνεται σε κρυπτονομίσματα, η συνολική αξία των οποίων έφτασε, πρόσφατα,  υψηλότερα του ενός τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όταν το περασμένο μήνα, η Tesla προχώρησε σε επένδυση Bitcoin ύψους 1,5 δις δολαρίων.

 

—————————————

(*) ένα μοναδικό ψηφιακό κρυπτογραφημένο διακριτικό με την υπογραφή του καλλιτέχνη που η γνησιότητά της αναγνωρίζεται ξεχωριστά από ένα blockchain, ένα ασφαλές δίκτυο συστημάτων υπολογιστών που καταγράφει την πώληση και δίνει στους αγοραστές απόδειξη γνησιότητας και ιδιοκτησίας. Για το συγκεκριμένο έργο το NFT έγινε από το  MakersPlace, μια αγορά ψηφιακών δημιουργών- σύμφωνα με τους Christie’s.

(*) Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla διευθύνεται από τoν Elon Musk και υποστηρίζεται από από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου.

Σχετικά με το θέμα:

AΓΝΩΣΤΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ EINAI O ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ $ 69,3εκ. ΤΟΥ BEEPLE