65,1 δις ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟ 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

6/4/22

Ισχυρό «ριμπάουντ» σημείωσε η παγκόσμια αγορά τέχνης το 2021 παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση των Art Basel και UBS.

Οι συνολικές πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων από αντιπροσώπους και οίκους δημοπρασιών, αυξήθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση σε περίπου 65,1 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ξεπερνώντας τα επίπεδα πριν από την πανδημία το 2019, σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε από την οικονομολόγο Clare McAndrew ιδρύτρια της Arts Economics με έδρα το Δουβλίνο.

«Η αγορά τέχνης έχει επιδείξει απίστευτη ανθεκτικότητα το 2021, με ισχυρή άνοδο στις συνολικές πωλήσεις, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να λειτουργεί υπό ορισμένες πολύ δύσκολες συνθήκες», αναφέρει η McAndrew στην έκθεση. «Οι έμποροι και οι οίκοι δημοπρασιών προσαρμόστηκαν με επιτυχία σε ένα νέο σύστημα δύο επιπέδων, διαδικτυακών και φυσικών πωλήσεων και εκδηλώσεων και ο αυξανόμενος πλούτος των συλλεκτών βοήθησε στη στήριξη της ζήτησης».

Γεωγραφικά, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κυριαρχούν, αντιπροσωπεύοντας 28 δισεκατομμύρια δολάρια των συνολικών πωλήσεων στον τομέα της τέχνης και τις αντίκες ή το 43% για το 2021. Η Κίνα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά με μερίδιο 20%, που αντιστοιχει σε 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.