6.5 ΕKTOΣ ΕΛΕΓΧΟΥ: ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το «6,5»  του τίτλου αναφέρεται στον αριθμό των εκατομμυρίων χρηστών ναρκωτικών που καταγράφονται ετησίως στο Ιράν και ο σκηνοθέτης Σαΐντ Ρουσταΐ αποκαλύπτει στην ταινία του την έκταση του προβλήματος.

Στο «6.5 Εκτός Ελέγχου», ο Σαμάντ  και ο Χαμίντ είναι δύο αστυνομικοί που μετά από έρευνες καταφέρνουν να αποκαλύψουν τη δραστηριότητα ενός νεαρού αλλά άκρως αποτελεσματικού άρχοντα του υποκόσμου του Ιράν. Όμως ο Νασέρ (ο ανερχόμενος ηθοποιός Ναβίντ Μοχαματζαντέχ) δεν είναι ο απάνθρωπος τύπος που περίμεναν, αλλά ένας άνθρωπος που κουβαλά όλες τις παθογένειες της ιρανικής κοινωνίας και εκφράζει, ταυτόχρονα, τις απέλπιδες προσπάθειες του νεαρού πληθυσμού της χώρας για οποιουδήποτε είδους διαφυγή. Στο Ιράν, μια χώρα 80 εκ. κατοίκων, η κατοχή ναρκωτικών τιμωρείται με θάνατο – παρ’ όλα αυτά, στη χώρα ζουν 6,5 εκατομμύρια ναρκομανείς, με την ανοχή (ή την εμπολοκή) της αστυνομίας

Ο σκηνοθέτης εισέρχεται με την κάμερά του μέσα στα κελιά των φυλακών, όπου κρατούνται αληθινοί χρήστες που βοήθησαν ως κομπάρσοι στα γυρίσματα της ταινίας, και δείχνει στο δυτικό θεατή την εικόνα της σκληρής, θανάσιμης πραγματικότητας του Ιράν. Παράλληλα, ο Σαΐντ Ρουσταΐ αποκαλύπτει μια αμφίρροπη – ηθικά και νομικά – καθημερινότητα, όπου παρά την πιθανή ποινή της θανατικής καταδίκης, οι χρήστες και οι διακινητές ναρκωτικών βρίσκουν τον τρόπο να αυξάνουν τους αριθμούς τους με ταχείς ρυθμούς με ανορθόδοξες και οριακά παράνομες ενέργειες ενώ οι αστυνομικοί κυνηγοί τους δικαιολογούν την ακρότητα των πράξεών τους προβάλλοντας την θεωρητική εντιμότητα των σκοπών τους, μέχρι βέβαια και οι ίδιοι να βρεθούν υπόλογοι μπροστά στη Δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι η ταινία, «6.5 Εκτός Ελέγχου» που προβάλλεται αυτές τις μέρες στις ελληνικές αίθουσες από τη Neo Films, πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2019 και σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία στο Ιράν όταν προβλήθηκε.

Video