500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΥΘΗΡΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΡΗΝΑΝΙΑ – 500 ακριβώς χρόνια από την άρνηση  απολογίας του γερμανού θεολόγου και ιερωμένου Μαρτίνου Λούθηρου (1483-1546), συμπληρώθηκαν, χτες (17/4/21), από τις 17 Απριλίου του 1521, όταν ο πρωτεργάτης της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα στη Δυτική Χριστιανοσύνη, εκλήθη από τον αυτοκράτορα Κάρολο Ε’  να απολογηθεί για τη διδαχή του – και κυρίως για την αποδόμηση της διδαχής της Καθολικής Εκκλησίας. Στον ναό του Αγίου Παύλου στην πόλη Βορμς, ενώπιον της “Δίαιτας” – του Ανωτάτου Συμβουλίου των ευγενών, των αστών και του κλήρου στην αυτοκρατορική Γερμανία, ο Κάρολος Ε’ ζήτησε από τον Λούθηρο να ανακαλέσει τη διδαχή του κι εκείνος λέγεται ότι απάντησε: “Να πράξω κάτι ενάντια στη συνείδησή μου δεν είναι ασφαλές, μα ούτε και ορθόν. Ο Θεός ας με βοηθήσει. Αμήν”. Λίγες μέρες αργότερα, με τη βοήθεια του Εκλέκτορα της Σαξονίας, ο Λούθηρος φυγαδεύτηκε και αναζήτησε καταφύγιο στο Κάστρο Βάρτμπουργκ.

Τον Οκτώβριο του 1517, ο Λούθηρος θυροκόλησε στον καθεδρικό ναό της Βιτεμβέργης τις 95  “Θέσεις” του κατά των καταχρηστικών πρακτικών της Καθολικής Εκκλησίας. Με την πράξη αυτή αμφισβήτησε την πρωτοκαθεδρία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του Πάπα στους κόλπους του Χριστιανισμού και σηματοδότησε την αρχή της Μεταρρύθμισης και της απόσχισης των οπαδών του από την Καθολική Εκκλησία. Το θρησκευτικό δόγμα του Προτεσταντισμού ήταν πλέον γεγονός που συντάραξε τον κόσμο όλο.

Στη Βορμς της Ρηνανίας βρίσκεται, σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία που έχουν ποτέ φιλοτεχνηθεί προς τιμήν του Λούθηρου. Για τιμήσει την επέτειο των 500 χρόνων από τη μη-απολογία και την κληρονομιά του Λούθηρου, η δημοτική αρχή της Βορμς είχε ετοιμάσει σειρά εκδηλώσεων που, δυστυχώς, ακύρωσε η πανδημία. Μόνο μία σεμνή τελετή έγινε την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία έδωσε το παρόν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, προτεστάντης και ο ίδιος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα ψηφιακό πολυθέαμα με τίτλο “Η στιγμή του Λούθηρου” που επιχείρησε μία ιστορική αναπαράσταση.

Η προγραμματισμένη μεγάλη έκθεση με τίτλο “Εδώ στέκομαι. Συνείδηση και Αντίσταση από το 1521 μέχρι το 2021”, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Λούθηρου αναβάλλεται για τρεις μήνες, λόγω της πανδημίας και, αν όλα πάνε καλά, θα εγκαινιαστεί τον Ιούλιο του 2021.

Σήμερα στη Βορμς, από τους 85.000 κατοίκους της πόλης το 28,3% είναι προτεστάντες και το 23,4% καθολικοί. Για πρώτη φορά γιόρτασαν μαζί το 1971. Συνυπέγραψαν μάλιστα κοινή επιστολή-εκκληση προς τον Πάπα Παύλο VI, στην οποία τον παρακαλούσαν να ανακαλέσει τον αφορισμό του Λούθηρου. Κάποια στιγμή έλαβαν μία απαντητική επιστολή, εξόχως ευγενική, αλλά και εμφανώς απορριπτική. Ωστόσο, ακόμη και μετά το 1971 έγιναν βήματα για την αμοιβαία προσέγγιση. Για παράδειγμα, στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού δεπόζει σήμερα ένα πορτρέτο του Λούθηρου.

 

Με πληροφορίες από τη DW