ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

EΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με 56 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ελληνικές και διεθνείς παραγωγές – συμπαραγωγές, για δεύτερη χρονιά, στον  ιστορικό κινηματογράφο Babylon, στο πλαίσιο τoυ Hellas Filmbox Berlin (18 έως τις 22 Ιανουαρίου 2017).

Το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής του Βερολίνου τιμά φέτος με την παρουσία του ο πολυβραβευμένος διεθνούς φήμης Έλληνας δημιουργός, Κώστας Γαβράς, ο οποίος θα βραβευθεί στην τελετή  έναρξης για τη μεγάλη του προσφορά στην Ελλάδα και τον κινηματογράφο.

Στην Έναρξη του Φεστιβάλ ο διάσημος Γερμανός ηθοποιός Ούλριχ Τουκούρ, παλιός γνώριμος και συνεργάτη του Κώστα Γαβρά στην ταινία “Αμήν” του 2002, θα προλογίσει για τον βετεράνο σκηνοθέτη και θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του σκηνοθέτη, «Αμήν».
Ταινία Λήξης θα είναι η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα της σεζόν 2015-2016, το «Ένας Άλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, που θα κάνει και την γερμανική πρεμιέρα της, παρόντος του σκηνοθέτη της.

Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Μυθοπλασίας
Έξι ταινίες που ανιχνεύουν το κοινωνικό και ατομικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας: η τελευταία, νοσταλγική δημιουργία του Τάσου Μπουλμέτη «Νοτιάς» που θα είναι πρεμιέρα για το Βερολίνο, το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, επίσης πρεμιέρα για το Βερολίνο, πολυβραβευμένο και περνώντας από μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου, το «Silent» του Γιώργου Γκικαπέπα και το «Blind Sun» της Τζόις Νασαουάτι και οι δύο τιμημένες με βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου στο 56ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και το «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη, που σαρώνει τα διεθνή φεστιβάλ αυτή την στιγμή και θα είναι γερμανική πρεμιέρα, συνθέτουν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό μια εικόνας ελληνικής ζυμωμένης με ελληνικά και διεθνή συστατικά -ως συμπαραγωγές. Το «Εντυπώσεις ενός πνιγμένου» είναι είναι μια εικονοκλαστική, δοκιμιακή προσέγγιση της ζωής και του έργου του Κώστα Καρυωτάκη.

Ντοκιμαντέρ
Με έξι ιδιαίτερα προσεγμένες επιλογές το τμήμα αυτό περιλαμβάνει το «Αυτοί που Νιώθουν τη Φωτιά να Καίει» του Ολλανδού Μόρχαν Κνίμπε, ένα μεταφυσικό, σχεδόν, φιλμ που σκιαγραφεί λυρικά την προσπάθεια των προσφύγων να μπουν στην Ευρώπη  (γερμανική πρεμιέρα).
Η Μαριάννα Οικονόμου με το «Ο πιο μακρύς δρόμος» –πρεμιέρα Βερολίνου- τρυπώνει με τρόπο συγκλονιστικό στις φυλακές ανηλίκων Βόλου, όπου αναμένουν να εκδικαστούν ένας Σύρος και ένας Ιρακινός μετανάστης, φωτίζοντας μια άλλη πλευρά του μεταναστευτικού προβλήματος.
Το φαινόμενο ανόδου της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα παρόν, με το «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» της Ανζελίκ Κουρούνη αλλά και το πολύ φρέσκο «Η τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου, Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, που συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών 2016 και είναι μια περιήγηση στον μικρόκοσμο της Πεντοτσίν, μια παραλίας στην Τεργέστη, όπου οι λουόμενοι άντρες και γυναίκες χωρίζονται από ένα τείχος -μια έξυπνη αλληγορία πάνω στην έννοια του τείχους. Γερμανική πρεμιέρα. Ακόμη, σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα τα «Σημάδια του Ουρανού» της Μάρως Αναστασοπούλου.

Περισσότερα για το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους, τμήμα New Vision, Outview Film Festival, Special Screenings: Εβραϊκή Ιστορία και Κουλτούρα της Ελλάδας, «Thessaloniki – Outside the Box», Έκθεση φωτογραφίας «Gesichter und Räume» («Πρόσωπα και Δωμάτια») της Νέλλυς Τραγκούστη:
http://www.in.gr/entertainment/cinema/festival/article/?aid=1500120840

Ετικέτες