37 δις ΕΥΡΩ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο περισσότερο γίνεται η καταστροφή που έχουν υποστεί οι τομείς πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας από τον αντίκτυπο των αυστηρών μέτρων δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρωτοβουλία για την επένδυση Coronavirus Response Initiative που προβλέπει την εκταμίευση συνολικά 37 δισ. ευρώ.(#)

Σχολιάζοντας την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου, η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, η Sabine Verheyen (EPP, DE) εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

“Η έγκριση της πρωτοβουλίας για την επένδυση στο Coronavirus Response – αφού, στη συνέχεια, εγκριθεί και από το Συμβούλιο – θα αποδεσμεύσει συνολικά 37 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που προκάλεσαν τα ισχύοντα βασικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αν και αυτό είναι ένα ευπρόσδεκτο νέο, αποτελεί μόνο την αρχή της απάντησης στο πρόβλημα. Οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς σε όλη την Ευρώπη έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον αντίκτυπο των μέτρων, με ακυρωμένες συναυλίες, κλειστά θέατρα, μουσεία και κινηματογράφους, ενώ η κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή σταμάτησε. Ο κατάλογος, δυστυχώς, συνεχίζεται. ”

“Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας επένδυσης Coronavirus Response Investment, τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των προγραμμάτων απασχόλησης. Είναι επιτακτική ανάγκη οι επιχειρήσεις και τα άτομα στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα – των οποίων τα μέσα διαβίωσης βρίσκονται υπό υπαρξιακή απειλή – να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη χρηματοδοτική στήριξη. Το μήνυμά μου προς τα κράτη – μέλη είναι σαφές : αυτά τα χρήματα πρέπει να τα φτάσουν αμέσως ».

“Χαιρετίζω επίσης την ταχεία ανταπόκριση της Επιτροπής στα αιτήματα των κρατών – μελών για παρεκκλίσεις από τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων για την υποστήριξη επιχειρήσεων που αγωνίζονται. Για άλλη μια φορά, οι πολιτιστικές και δημιουργικές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που αγωνίζονται περισσότερο και χρειάζονται οικονομική στήριξη τώρα. Καλώ τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι η οικονομική στήριξη σε εθνικό επίπεδο θα φτάσει σ’ αυτές. ”

“Η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας υποστηρίζει τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα στις δύσκολες στιγμές. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να κινητοποιήσουμε περαιτέρω υποστήριξη σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς “.

—————————–

(*) Στις 26 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, σε έκτακτη σύνοδο ολομέλειας, τρεις επείγουσες προτάσεις στο πλαίσιο της κοινής απάντησης της ΕΕ στην επιδημία COVID-19.

Η πρωτοβουλία επένδυσης Corona Response Investment, η οποία αφορά τη διοχέτευση € 37 δισ. από τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ στους πολίτες, τις περιφέρειες και τις χώρες που πλήγονται περισσότερο από την πανδημία Coronavirus, εγκρίθηκε με 683 ευρωβουλευτές, 1 κατά και 4 αποχές.

 

Πηγή: culture action europe