300 ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “ΚΑΛΛΟΣ”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 17/9/21

Στην Αθήνα, μεγάλη αρχαιολογική έκθεση με θέμα την ομορφιά, ανοίγει την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Είναι η έκθεση “ΚΑΛΛΟΣ η υπέρτατη ομορφιά” με τριακόσιες αρχαιότητες από την Ελλάδα και την Ιταλία που παρουσιάζει τις διάφορες πτυχές της έννοιας του «κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας. Τα εκθέματα χρονολογούνται από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο (7ος – 1ος αι. π.Χ.) και συμπληρώνονται από ελάχιστα έργα των ρωμαϊκών χρόνων, κυρίως αντίγραφα.

Η έκθεση καταλαμβάνει όλους τους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου και αναπτύσσεται σε δέκα ενότητες: Θεϊκό Κάλλος, Δαιμονικό Κάλλος, Αρχαϊκό και Κλασικό/Ελληνιστικό Κάλλος, Καλλιστεία Θεοτήτων, Αρπαγές Κάλλους, Καλοί και Καλαί στην Αρχαιότητα, Θνητών Κάλλος, Αθλητικό και Πολεμικό/Ηρωικό Κάλλος, Ωραίοι Άωροι, Καλλωπισμός. Από τα σημαντικότερα έργα που εκτίθονται είναι η «Ορχούμενη Λάκαινα»(τέλη του 5ου αιώνα π.X.), πρωτότυπο έργο του Καλλιμάχου από τη βίλλα του Ηρώδη Αττικού, στη Λουκού Κυνουρίας και η κεφαλή της Σφίγγας από τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Μαζί τους ένας τεράστιος αριθμός ποικίλων αρχαιοτήτων (αγάλματα, όστρακα, κοσμήματα, είδη κόμμωσης, χρηστικά είδη καλλωπισμού, αρωματοδόχα ληκύθια κά.

Σύμφωνα με τους επιμελητές Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη, πρώην Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τον Δρ Ιωάννη Δ. Φάππα, επιμελητή αρχαιοτήτων, η λέξη κάλλος δεν προσδιορίζει μόνο την «ομορφιά» αλλά αποτελεί κι ένα ιδεώδες που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική σκέψη, εκφράστηκε μέσα από τα ποιήματα των επικών και λυρικών ποιητών και αποκρυσταλλώθηκε σταδιακά στα κείμενα των φιλοσόφων του 5ου και 4ου αι. π.Χ. αιώνα και εξής, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αυτό ως συνδυασμό της φυσικής εμφάνισης και των αρετών της ψυχής.

Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ακροπόλεως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, από το Μουσείο Θεσσαλονίκης έως το Μουσείο του Ηρακλείου καθώς και από τα περισσότερα περιφερειακά μουσεία της χώρας. Τα εκθέματα εντοπίστηκαν οχι μόνο στις προθήκες αλλά ορισμένα και στις αποθήκες των Μουσείων. Περιλαμβάνονται επίσης εκθέματα από το Μουσείο του Βατικανού, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Φλωρεντίας, της Νάπολης, της Ρώμης, της Μπολόνια, της Βενετίας, των Συρακουσών, της Κατάνια και το Εθνικό Αρχαιολογικό Πάρκο της Όστια.

Χορηγός είναι η L’Oréal.