29εκ. $ ΓΙΑ ΤΗ “ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΜΩΫΣΗ”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Για 29 εκατ. δολάρια, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αγόρασε, χάρη και στη γενναιόδωρη συμβολή του φιλότεχνου κοινού, τον τεράστιο πίνακα «Η Διάσωση του Μωϋσή» του Οράτσιο Τζεντιλέσκι (1563–1639). Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Ιταλό ζωγράφο στη διάρκεια της 12ετούς παραμονής του στην Αυλή του Καρόλου Α’ στην Αγγλία. «Ήταν μία από τις πιο ένδοξες στιγμές στην ιστορία των μαικήνων της τέχνης όταν οι Ρούμπενς Βαν Ντάικ και Οράτσιο Τζεντιλέσκι και φυσικά η κόρη του τελευταίου, Αρτεμισία Τζεντιλέσκι δημιουργούσαν πλάι πλάι στην βασιλική Αυλή του Λονδίνου», τόνισε ο διευθυντής της Πινακοθήκης Γκαμπριέλε Φινάλντι, μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian με αφορμή την απόκτηση του έργου.   Ο πίνακας εκτίθετο ως δάνειο στην Πινακοθήκη για πάνω από 20 χρόνια και από το 1995 αποτελούσε έναν από τους πρωτίστους στόχους προς απόκτηση καθώς θα ήταν και το πρώτο έργο του Οράτσιο Τζεντιλέσκι που εισέρχεται στις συλλογές της. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Πινακοθήκη απηύθυνε έκκληση στο κοινό για να συνδράμει στη συλλογή του ποσού που υπολείπετο, περίπου 2,6 εκατ. δολάρια, για την απόκτησή του έργου από τον ιδιοκτήτη του Γκράχαμ Κίρκχαμ, μεγιστάνα της βιομηχανίας επίπλων. Όπως τονίζει η The Art Newspaper η ιδιωτική πώληση οργανώθηκε από τον Οίκο Sotheby’s και την Ρyms Gallery.

Εκτός από το φιλότεχνο κοινό, πολλά ιδρύματα και σύλλογοι φίλων της Πινακοθήκης δραστηριοποιήθηκαν και συνεισέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά για την απόκτηση του πίνακα. Τα 29 εκατ. δολάρια για την «Διάσωση του Μωϋσή» αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή πώλησης πίνακα του Τζεντιλέσκι, έπειτα από την αγορά του έργου του «Δανάη» (1621) από το Μουσείο Τζ. Πολ Γκέτι, το 2016, για 30,6 εκατ. δολάρια.

Το περασμένο έτος, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου είχε αγοράσει το έργο «Αυτοπροσωπογραφία ως Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας» της κόρης του Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι (1593 – 1653) – μια από τους καλύτερους Καραβατζίστι) – για 4,8 εκατ. δολάρια. Το έργο αυτό ήταν η πρώτη δημιουργία γυναίκας ζωγράφου που εισήλθε τα τελευταία 27 χρόνια στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης. Η Αυτοπροσωπογραφία θα εκτεθεί μαζί με άλλα έργα στη μεγάλη αναδρομική έκθεση που οργανώνει η Πινακοθήκη και θ’ ανοίξει στις 4 Απριλίου 2020.