27 ΚΤΙΡΙΑ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Καθώς η Νέα Υόρκη ετοιμάζεται να γιορτάσει την τετρακοσιοστή επέτειό της, ο ανταποκριτής των New York Times, Σαμ Ρόμπερτς, πολυγραφότατος σε θέματα της πόλης του όπου και διαμένει, ανατρέχει  στην ιστορία της και μέσα από τα υλικά οικοδομών (τούβλα, γυαλί, ξύλο και κονίαμα), αποκαλύπτει την εξέλιξή της μεγαλούπολης – ορόσημο του μεγαλύτερου και παγκόσμιας επιρροής έθνους στον κόσμο.

Από τα 700.000 περίπου υπάρχοντα κτίρια στη Νέα Υόρκη, ο συγγραφέας επιλέγει τα 27 που, κατά τους τελευταίους τέσσερις αιώνες, υπήρξαν τα πιο εμβληματικά από πλευράς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής εξέλιξης. Περιγράφει όχι μόνο τα κτίρια και τον τρόπο με τον οποίο έγιναν, αλλά και τον διαρκή αντίκτυπό τους στην πόλη και τους ανθρώπους της καθώς και τις επιδράσεις τους γενικότερα στο  τομέα της κατασκευής σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους είναι και τα ακόλουθα: (The Brown House, St. Paul’s Chapel, The Marble Palace, The High Bridge, The Lyceum Theater, The Hunter College Gymnasium).

Ορισμένα κτίρια, όπως το Empire State Building, αποτελούν σημεία αρχιτεκτονικής αναφοράς. Ωστόσο, ο συγγραφέας ανατρέχει στο παρελθόν κι αναζητά ενδιαφέρουσες ιστορίες προσώπων που βρέθηκαν πίσω από την κατασκευή του ασυναγώνιστου ουρανοξύστη. Ορισμένοι διευρύνουν με τις αφηγήσεις τους τον αριθμό των κτιρίων για να συμπεριληφθεί η παλαιότερη γέφυρα της πόλης και το ορόσημο Coney Island Boardwalk. Άλλοι προχωρούν σε αποκαλύψεις όπως: πού έγινε για πρώτη φορά η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ένα κρυφό κόμβο της παγκόσμιας κίνησης στο διαδίκτυο, ένα ασήμαντο εργοστάσιο που έκανε ανταλλαγές νομισμάτων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις φτωχότερες γειτονιές της χώρας, και τα κτίρια που πυροδότησαν την οικονομική δυσπραγία και ξεκίνησαν το New Deal.

Με βαθιά γνώση της πόλης και μεράκι για τα συναρπαστικά γεγονότα, ο Ρόμπερτς φέρνει στο φως την λαμπρή αρχιτεκτονική, την αξιοσημείωτη ιστορία και το λαμπρό μέλλον της μεγαλύτερης πόλης του κόσμου.