2500 ΧΡΟΝΙΑ:ΜΕΓΑΛΕΣ ΝΙΚΕΣ – ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Ανοίγει αύριο (6/10/20) η μεγάλη επετειακή έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Ορια του Μύθου και της Ιστορίας» που οργανώνεται με αφορμή την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η έκθεση έρχεται να συμπληρώσει το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου για τη επώδυνη, όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, χρονιά που διανύουμε ιδιαίτερα στο χώρο του πολιτισμού. Το ΕΑΜ άνοιξε το 2020 με την έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση”, αφιερωμένη στο 1821 η οποία όμως κακόπεσε λίγο μετά την έναρξή της, τον Φεβρουάριο, λόγω του γενικού lockdown για ν΄ανοίξει ξανά τον Ιούνιο και να κλείσει τον Ιούλιο, χωρίς καμμία επιπλέον προβολή και χωρίς την προσέλευση από το τουριστικό κοινό του καλοκαιριού.

Όπως φαίνεται και η παρούσα έκθεση θα έχει την ίδια μοίρα ως προς την προβολή της τουλάχιστον αν λάβει υπόψη κανείς ότι έως προχτές η ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δεν ανέφερε τίποτα για τις  “Μεγάλες Νίκες. Στα Ορια του Μύθου και της Ιστορίας», με αφορμή την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Και τώρα διαθέτει μόνο τον τίτλο της έκθεσης, τις ημερομηνίες και ένα βίντεο για την προετοιμασία της. Ίσως επειδή δεν θα γίνουν εγκαίνια παρουσία του πρωθυπουργού όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωναϊού, αλλά και επειδή τα ελληνικά μουσεία έχουν συνηθήσει να τελείωνουν με τις εκθέσεις αμέσως μόλις κοπεί η κροδέλα των εγκαινίων. Μη το ξεχνάμε.

Με αφορμή, λοιπόν, την επέτειο των 2.500 χρόνων από τις Μεγάλες Νίκες – και τις θυσίες θα συμπληρώναμε- έχουμε τη δυνατότητα με όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την προστασία μας από τον ιό και γενικότερα, να  παρακολουθήσουμε μία αφήγηση από το αρχαιολογικό μας παρελθόν η οποία ξεκινά από τη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.  και κλείνει με τη Μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ., μεταξύ των Ελλήνων και Περσών.

Το κοινό θα δει, μεταξύ άλλων, αιχμές από τα χάλκινα περσικά βέλη, από τις ανασκαφές του Σπύρου Μαρινάτου στον λόφο Κολωνού των Θερμοπυλών, από τις συλλογές του μουσείου, δάνεια από άλλα μουσεία της Ελλάδας(Εφορείες Αρχαιοτήτων της Αρκαδίας, της Ηλείας και της Βοιωτίας( κι ένα ομοίωμα τριήρους από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, κ.ά.

Πρωταγωνιστής της έκθεσης θεωρείται η προτομή του Θεμιστοκλή – ρωμαϊκό αντίγραφο του στρατηγού της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας που ηθρε στην Αθηνα, στο ΕΜ από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Οστια στην Ιταλία.

Επίσης το χάλκινο κράνος του Μιλτιάδη του στρατηγού της Μάχης του Μαραθώνα(490π.Χ) που κατεύθασε από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας για τις “Μεγάλες Νίκες” ανήκει στα κορυφαία εκθέματα. Το κράνος, σύμφωνα με τα κείμενα της έκθεσης «ήταν σφυρηλατημένο από ένα και μόνο έλασμα, το οποίο κάλυπτε ολόκληρο το κεφάλι μέχρι τον αυχένα. Διακρίνεται εγχάρακτη επιγραφή στην αριστερή πλευρά του: ΜΙΛΤΙΑΔΕΣ ΑΝΕ[Θ]ΕΚΕΝ [Τ]ΟΙ ΔΙ: ο Μιλτιάδης [με] ανέθεσε στον Δία.”τα στοιχεία της οποίας παραπέμπουν χρονολογικά στην περίοδο της μάχης του Μαραθώνα.

Πολυσέλιδος κατάλογος 500 περίπου σελίδων (ελληνικά και αγγλικά) συνοδεύει την έκθεση. Διατίθεται μόνο από το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.