24 εκ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ “Η ΧΛΕΥΗ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ” ΤΟΥ ΤΣΙΜΑΜΠΟΥΕ (1272-1302)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

H σπάνια εικόνα του Ιησού, “Η χλεύη στο Χριστό” έργο του διάσημου Ιταλού ζωγράφου Τσιμαμπούε(1272-1302), δημοπρατήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 24.180.000 ευρώ σε δημοπρασία που έγινε χτες στο Σενλί, κοντά στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Acteon.

Το αριστούργημα του Τσιμαμπούε  «Η χλεύη στον Χριστό» ανακαλύφθηκε πριν από ένα μήνα, στην κουζίνα του σπιτιού μιας ηλικιωμένης στο Κομπιέν, βόρεια του Παρισιού, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Turquin. Ο πίνακας είναι μικρού μεγέθους (25,8 επί 20,3 εκατοστά), έχει χρυσό φόντο και είναι πάνω σε ξύλο λεύκας. Εντοπίστηκε στο σπίτι της ηλικιωμένης από έναν εκτιμητή ο οποίος συμβούλευσε τη γυναίκα να το εκτιμήσουν ειδικοί. Η γυναίκα πίστευε ότι επρόκειτο για μια παλιά εικόνα με μικρή αξία. Στο έργο τέχνης έγιναν τεστ με υπέρυθρο φως για να εντοπιστούν ομοιότητες με έργα του Τσιμαμπούε.

Το έργο αναμενόταν να πιάσει τα 6 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά η τιμή του ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έπιασε 4 φορές τα προσδοκώμενα. Ο ιδιοκτήτης είναι από τη βόρεια Γαλλία και επιθυμεί την ανωνυμία του.

Γεννημένος στην πόλη της Φλωρεντίας, ο Τσιμαμπούε δραστηριοποιήθηκε στα τέλη του 13ου και στις αρχές του 14ου αιώνα – σε μια μεταβατική μορφή μεταξύ της στυλιζαρισμένης τέχνης της μεσαιωνικής περιόδου και των πιο νατουραλιστικών έργων της Αναγέννησης.

Ετικέτες