2021 ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ (Δάντη, Μπωντλαίρ, Ντύρερ, Μπόυς, Ντύρρενματ, Ντοστογιέφσκι)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Εκθέσεις, εκδόσεις και ποικίλα αφιερώματα και φεστιβάλ προγραμματίζονται για τις επετείους του 2021. Αυτή τη χρονιά γιορτάζονται

  • 700 χρόνια από τον θάνατο του Δάντη. Επίκεντρο του προγράμματος είναι κυρίως η Ραβέννα, ενώ πολλές εκδηλώσεις αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθούν σε 70 ιταλικές πόλεις και χωριά που συνδέονται με τον ποιητή είτε μέσω των γραπτών του είτε της προσωπικής του ζωής. Ανάμεσά τους,  η  Γκαλερί Ουφίτσι της Φλωρεντίας διοργανώνει μια μεγάλη έκθεση στη βόρεια ιταλική πόλη Φορλί, όπου κατέφυγε ο Δάντης  το 1302.
  • 200 χρόνια από τη γέννηση του Μπωντλαίρ. Μεταξύ των εκδηλώσεων που σχεδιάζονται στη Γαλλία είναι ένα εξάμηνο φεστιβάλ στο Alençon (όπου δημοσιεύθηκαν τα «Άνθη του κακού» (Les Fleurs du Mal) με εκθέσεις, εργαστήρια, συναυλίες και σεμινάρια εμπνευσμένα από το έργο του.
  • 550 χρόνια από τη γέννησή του Άλμπρεχτ Ντύρερ. Η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο θα παρουσιάσει την έκθεση «Ταξίδια του Ντύρερ: Περιηγήσεις ενός αναγεννησιακού καλλιτέχνη», την πρώτη μεγάλη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίπου 20 χρόνια και μια συνεργασία με το Μουσείο Suermondt-Ludwig στο Άαχεν.
  • 100 χρόνια μετά τη γέννησή του ανατρεπτικού καλλιτέχνη και ακτιβιστή Γιόζεφ Μπόυς στην πόλη Krefeld της Γερμανίας. Η ζωή και το έργο του Μπόϋς διερευνώνται στο ετήσιο αφιέρωμα Beuys 2021 με εκθέσεις,  σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από  20 ιδρύματα σε 12 πόλεις της Γερμανίας.
  • 100 χρόνια από το θάνατο του Φρίντριχ Ντύρρενματ. Ο εκδοτικός οίκος  Diogenes θα κυκλοφορήσει στις 5 Ιανουαρίου ανήμερα της επετείου της γέννησης του Ελβετού διανοούμενου,  πολυσέλιδη βιογραφία του του Ούρλιχ Βέμπερ  με την ιστορία της ζωής του Ντύρενματ , του έργου του και των θεωρητικών ερωτημάτων για τον κόσμο που απασχολούν ακόμα και σήμερα τον 21ο αιώνα.
  • 200 χρόνια από τη γέννηση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Στη Ρωσία προγραμματίζονται εκθέσεις και αφιερώματα @ “Ντοστογιέφσκι και μουσική”, “Ντοστογιέφσκι στον κινηματογράφο”, διαγωνισμοί γνώσεων για σχολεία και επιστημονικά συνέδρια.