2020 ETOΣ ΜΠΕΤΟΒΕΝ- 250 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteArt

Σ΄ ολόκληρο τον κόσμο θα εορτασθεί, τη χρονιά που σε λίγες μέρες έρχεται, η επέτειος των 250χρόνων από τη γέννηση του μεγαλύτερου συνθέτη όλων των εποχών Λούντιβιχ  βαν Μπτετόβεν,  στη μικρή πόλη Βόννη, στις όχθες του Ρήνου. Η πρεμιέρα της επετείου είναι απόψε, 17 Δεκεμβρίου 2019, με την  πανηγυρική συναυλία στην όπερα της Βόννης. Η Ορχήστρα Μπετόβεν θα ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, την Εισαγωγή “Λεονώρα” αρ. 3 Έργο 72b καθώς και την “Χορωδιακή Φαντασία” Έργο 80.

Συναυλίες με έργα του από τις σπουδαιότερες ορχήστρες του κόσμου, τους διασημότερους μαέστρους και σολίστ, εκθέσεις για το μουσικό του έργο και το ιστορικό πλαίσιο της εποχής που επέδρασε καταλυτικά στη ζωή του συνθέτη, πρωτοβουλίες για την ανάδειξη έργων νέων καλλιτεχνών στο χώρο της σύνθεσης αλλά και πέραν της μουσικής,  δραστηριότητες με κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις όπως η πλατφόρμα με τα πρότζεκτ  για την προστασία του περιβάλλοντος που εμπνέεται από τη Συμφωνία αρ.6,  τη λεγόμενη «Ποιμενική», έρχονται για να ενώσουν τον κόσμο, να αναδείξουν το έργο του Μπετόβεν και να προχωρήσουν πέρα απ΄ αυτό στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει ο 21ος αιώνας. Επίκεντρο των παγκοσμίων εκδηλώσεων είναι η γενέτειρα του συνθέτη, η Βόννη, η δημοτική αρχή της οποίας έχει σχεδιάσει πρόγραμμα 365 ημερών, από τις 17 Δεκεμβρίου 2019 έως την αντίστοιχη ημερομηνία του 2020. Κατά τη διάρκεια του Έτους Μπετόβεν θα παρουσιαστούν στη Βόννη και οι εννέα συμφωνίες του Γερμανού συνθέτη. Ανάμεσα σε αυτές και η Συμφωνία αρ. 6 με την επωνυμία “Ποιμενική”, με την οποία ο κορυφαίος μουσουργός εκφράζει τον θαυμασμό και την αγάπη του για τη φύση.

Εθνική σύμπνοια για τον εορτασμό

Σύμφωνα με τις πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας οι δημιουργίες του Μπετόβεν ανήκουν  στην πολιτιστική κληρονομιά της  χώρας και της ανθρωπότητας ολόκληρης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, καθώς και άλλοι δημόσιοι φορείς, υποστηρίζουν οικονομικά το ερευνητικό έργο της Οικίας Μπετόβεν, στη Βόννη και βοηθούν στις προσπάθειες εμπλουτισμού της διακεκριμένης συλλογής του. Η δέσμευση, εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα, προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί, επίσης, ένδειξη για την εκτίμηση που έχουν οι Γερμανοί  για τον σπουδαίο συνθέτη τους. Το  πόσο σημαντική είναι αυτή η κληρονομιά, αποδεικνύεται από τα σχέδια της κυβέρνησης για τα 250ά γενέθλια του Μπετόβεν. Τα σχέδια περιλαμβάνονται στη σύμβαση  του κομματικού συνασπισμού του 2014 που εκδόθηκε από τους Χριστιανοδημοκράτες  (CDU / CSU) και τους Σοσιαλιστές ( SPD): “Τα 250α γενέθλια του Μπετόβεν προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες στη Γερμανία ως πολιτιστικό έθνος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- αναφέρεται μεταξύ άλλων. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε το 2020 – το Έτος του Μπετόβεν – ένα μεγάλο γεγονός για τη Βόννη, για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τη Βεστφαλία και τη Γερμανία. ”

Beethoven Pastoral Project

Στο πλαίσιο αυτό, η Οργανωτική Επιτροπή του Έτους Μπετόβεν στη Γερμανία, η Γραμματεία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το περιβαλλοντικό δίκτυο Earth Day, εκπόνησαν από κοινού το Beethoven Pastoral Project  για να δείξουν τη στενή σχέση του συνθέτη με τη φύση, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου  για τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος. Θέμα η «Ποιμενική» ως μήνυμα για την προστασία της φύσης και μέσον η ιστοσελίδα pastoralproject.org στην οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (ερασιτέχνες ή επαγγελματίες καλλιτέχνες, φωτογράφοι, γραφίστες, ζωγράφοι ή μουσικοί της ροκ, της τζαζ, της κλασικής μουσικής), αφού πρώτα εγγραφούν, να ανεβάσουν ένα “έργο τέχνης” με πηγή έμπνευσης, την “Ποιμενική” του Μπετόβεν. Το αποτέλεσμα θα Δημοσιευτεί  στην Earth Day στις 22 Απριλίου 2020.

Η έκθεση Bundeskunsthalle

Στη Βόννη, η κληρονομιά του Μπετόβεν διατηρείται, κυρίως, από δυο πολιτιστικούς θεσμούς –το σπίτι όπου γεννήθηκε – Οικία  Μπετόβεν – και το Φεστιβάλ Μπετόβεν (Βeethovenfest). Από την ίδρυσή της, το 1889, η Οικία Μπετόβεν υπήρξε τόπος μουσικο-ιστορικής μνήμης ο οποίος διαθέτει μοναδική συλλογή πρωτογενών πηγών για την τεκμηρίωση του  έργου του Μπετόβεν, ερευνητικό κέντρο και αίθουσα συναυλιών.

Το παραδοσιακό Beethovenfest της Βόννη  ανάγεται στο 1845, όταν διοργανώθηκε, για πρώτη φορά, τριήμερο μουσικό φεστιβάλ για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Μπετόβεν με αφορμή τα 75α γενέθλιά του.  Το Beethovenfest έγινε ένα ετήσιο φεστιβάλ – τεσσάρων εβδομάδων  κάθε φθινόπωρο – το 1999.

Η κεντρική έκθεση του επετειακού έτους 2020  οργανώνεται στη Bundeskunsthalle σε συνεργασία με την Οικία Μπετόβεν. Η έκθεση παρακολουθεί χρονολογικά βασικά γεγονότα της ζωής του Μπετόβεν σε σχέση με το μουσικό του έργο και εστιάζει, ιστορικά, τον συνθέτη στο πλαίσιο της εποχής του. Ειδικότερα, αναφέρεται στην πολιτική και ιστορική κατάσταση του τέλους του 18ου αιώνα, στην κλασσική παράδοση των Χάυντ και Μότσαρτ, στο πνεύμα του ουμανισμού και τα ιδεώδη της Γαλλικής επανάστασης και τη δημιουργία των αστικών κοινωνιών, πρόδρομων των σημερινών. Η ταραγμένη αυτή εποχή που ανέτρεψε τα πάντα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλες τις τέχνες που γνώρισαν μεγάλη άνθηση και καθόρισαν  του έργο του Μπετόβεν.

Η κεντρική αφήγηση υποστηρίζεται από μια σειρά επιλεγμένων ειδικών ενοτήτων που επικεντρώνονται, για παράδειγμα, στο δίκτυο των  επαφών του Μπετόβεν, στην υγεία του και τα επώδυνα προβλήματά της καθώς και στις ιδιαιτερότητες των συνθηκών ζωής και εργασίας του. Τα σημεία ακρόασης προσκαλούν τους επισκέπτες να ακούσουν βασικές συνθέσεις και να βυθιστούν στον μουσικό κόσμο του Μπετόβεν. Η έκθεση προσφέρει το μουσικό και ιστορικό υπόβαθρο για τις πολυάριθμες συναυλίες, τις εκδηλώσεις, τις όπερες, το χορό και τις θεατρικές παραγωγές που θα φέρουν την εορταστική χρονιά στη Βόννη, την πατρίδα του συνθέτη.

Ως  προς το  μουσικό έργο του Μπετόβεν, η έκθεση προσεγγίζει τα βασικά έργα που σηματοδοτούν σημεία καμπής στη μουσική ιστορία σε γενικές γραμμές, μεταξύ των οποίων και η Τρίτη Συμφωνία, γνωστή και ως Eroica, η Σονάτα για Πιάνο Νο. 29 (Hammerklavier), Op. 106 και Missa solemnis.

Η DW  για την επέτειο των 250 χρόνων

Σημαντική είναι η συμβολή της DW στο “Έτος Μπετόβεν“. Μέσα στους επόμενους μήνες θα προβληθούν στην DW-TV τρία μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ («Η 9η του Μπετόβεν-Μια παγκόσμια συμφωνία» με συμμετοχή του Έλληνα αρχιμουσικού Θεόδωρου Κουρεντζή), «Ο κόσμος χωρίς τον Μπετόβεν» και «Pastoral Project». Παράλληλα η DW ξεκίνησε πριν λίγες μέρες ένα ειδικό, αγγλόφωνο κανάλι στο YouTube με τίτλο DW Classical Music αφιερωμένο αποκλειστικά στην κλασική μουσική, στο οποίο δίνεται, όπως είναι αυτονόητο, ιδιαίτερο βάρος στο Έτος Μπετόβεν.

Video