1989: ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Κι όμως υπήρξαν και οι ίδιοι πρόσφυγες. Έκλεισαν την πόρτα του σπιτιού τους, πήραν μαζί τα απαραίτητα και πέρασαν τα σύνορα με αυτοκίνητα ή με τρένα. Βρήκαν στέγη σε καταυλισμούς προσφύγων έως ότου πάρουν “τα χαρτιά”. Το καλοκαίρι του 1989, οι διακοπές στις όχθες του Δούναβη όπου συνήθιζαν να πηγαίνουν κατόπιν αδείας οι Γερμανοί, κάτοικοι της άλλοτε Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αποτέλεσαν την πρόφαση για μια καινούργια ζωή. Ηταν το πρώτο βήμα για το πέρασμα από το Σιδηρούν Παραπέτασμα και τη φυγή στη Δυτική Ευρώπη, στην Αυστρία αρχικά και τη Δυτική Γερμανία τελικό προορισμό.

Το όλο θέμα της προσφυγικής πορείας οργανώθηκε με προσοχή, με τη Δυτική Γερμανία να κινεί τα νήματα και τις πρεσβείες της σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να προχωρούν στην έκδοση διαβατηρίων για τους ανατολικογερμανούς, με ανθρωπιστικές ομάδες να οργανώνουν καταυλισμούς προσφύγων ή να ενοικιάζουν κτίρια για τη στέγαση.

Το αποκορυφωμα ήταν στις 19 Αυγούστου 1989 όταν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από την Αυστρία και την Ουγγαρία πραγματοποίησαν ένα «πανευρωπαϊκό πικ-νικ», ένα “παν-ευρωπαϊκό” φεστιβάλ ειρήνης, στη πόλη  Σοπρόν, στα σύνορα μεταξύ της Ουγγαρίας και της Αυστρίας. Εκείνη τη βραδιά μια πύλη στο αγκαθωτό σύρμα άνοιξε και περισσότεροι από 600 Ανατολικογερμανοί, που βρίσκονταν σε διακοπές στην Ουγγαρία και στο φεστιβάλ, εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία και με την ανεκτικότητα των συνοριοφυλάκων κατέφυγαν στην Αυστρία. Άφησαν το αυτοκίνητό τους στο ουγγρικό έδαφος και με τα ρούχα που φορούσαν πέρασαν την ουδέτερη ζώνη και πάτησαν το χώμα της Αυστρίας. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι Ανατολικογερμανοί που είχαν πάει στην Ουγγαρία εκείνο το καλοκαίρι ακολούθησαν το παράδειγμά τους μερικές εβδομάδες αργότερα, όταν η χώρα άνοιξε τα δυτικά σύνορά της.

Τοτε στήθηκαν και οι καταυλισμοί της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Malteser στα περίχωρα της Βουδαπέστης όπου φιλοξενούνταν ακόμη και ολόκληρες γερμανικές οικογένειες έως ότου εκδοθούν τα διαβατήρια για το πέρασμα στη Δύση. Με την ανοχή της περιόδου “γκλάνοστ” στην ετοιμόρροπη ΕΣΣΔ, τα κύματα των Γερμανών προσφύγων αύξαναν συνεχώς μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου οπότε η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει διάπλατα τα σύνορα για τους διαμένοντες στους καταυλισμούς. Δυό μήνες αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου 1989, το Τείχος στου Βερολίνου περνούσε στο παρελθόν.

Video