195 εκ. ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΙΡΥΛΙΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

10/5/22

Ρεκόρ : Ένα πορτρέτο της ηθοποιού Mαίριλιν Μονρόε (1926-1962) του αμερικανού καλλιτέχνη Aντυ Γουόρχωλ (1928-1987) δημοπρατήθηκε στη Νέα Υόρκη για περίπου 195 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 185 εκατομμύρια ευρώ) – καθιστώντας το πιο ακριβό έργο τέχνης που δημοπρατήθηκε τον 20ο αιώνα και το πιο ακριβό έργο αμερικανού καλλιτέχνη που δημοπρατήθηκε ποτέ.

Το «Shot Sage Blue Marilyn» του 1964, το οποίο βασίζεται σε φωτογραφία και δείχνει την ηθοποιό μπροστά σε ένα τυρκουάζ-μπλε φόντο με κίτρινα μαλλιά, κόκκινα χείλη και τιρκουάζ σκιά ματιών, δημοπρατήθηκε τη Δευτέρα (τοπική ώρα) στην αρχή. της παραδοσιακής ανοιξιάτικης δημοπρασίας στον οίκο δημοπρασιών Christie’s. Προέρχεται από το Ίδρυμα Thomas and Doris Ammann στη Ζυρίχη, το οποίο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα έσοδα από τη δημοπρασία για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο αγοραστής της φωτογραφίας, που προηγουμένως εκτιμήθηκε σε «περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια», φέρεται να είναι ο αμερικανός έμπορος έργων τέχνης και ιδιοκτήτης γκαλερί Λάρι Γκαγκόσιαν, όπως ανέφεραν ομόφωνα τα διεθνή μέσα. Ήταν ο ίδιος παρών στην αίθουσα και έκανε την υψηλότερη προσφορά. Δεν ανέφερε αν αγόρασε το έργο για τον εαυτό του ή για έναν πελάτη, έγραψε το “Artnet” . Ο οίκος Christie’s δεν σχολίασε την ταυτότητα του αγοραστή.

Το “Shot Sage Blue Marilyn” είναι “ένας από τους σπουδαιότερους πίνακες όλων των εποχών” και “η πιο σημαντική εικόνα του 20ου αιώνα που δημοπρατείται σε αυτή τη γενιά”, δήλωσε ο Alex Rotter, υπεύθυνος για την τέχνη του 20ου και του 21ου αιώνα στον οίκο Christie’s. «Η Μέριλιν του Άντι Γουόρχολ είναι η απόλυτη κορυφή της αμερικανικής ποπ και η υπόσχεση του αμερικανικού ονείρου, που περιλαμβάνει αισιοδοξία, ευθραυστότητα, φήμη και εικονογραφία ταυτόχρονα».