1917 ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

1917   Από σήμερα προβάλλεται στην Ελλάδα η ταινία “1917” που απέσπασε Χρυσή σφαίρα ως η καλύτερη δραματική ταινία του 2019 και οδεύει ολοταχώς για τα Όσκαρ. Στο φλιμ του σκηνοθέτη Σαμ Μέντες δύο νεαροί Βρετανοί στρατιώτες, ο Σκόφιλντ (Τζορτζ Μακέι) και ο Μπλέικ (Ντιν-Τσαρλς Τσάπμαν) αναλαμβάνουν στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη Γαλλία, μια δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή. Πρέπει να περάσουν στα εδάφη του αντιπάλου και να παραδώσουν ένα μήνυμα ζωτικής σημασίας που θα σταματήσει μια θανάσιμη επίθεση με θύματα εκατοντάδες στρατιώτες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο αδερφός του Μπλέικ. Η ταινία  «1917» γυρίστηκε σε μονοπλάνο, τεχνική που επιτρέπει στον  Μέντες να διαμρφώνει μια τρομερή πολεμική ατμόσφαιρα για τον θεατή που νιώθει ότι βρίσκεται μαζί με τους στρατιώτες, ανάμεσα στις σφαίρες, τις νάρκες, τις οβίδες και τους αρουραίους των χαρακωμάτων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένα ψηλό κορίτσι Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην ΕΣΣΔ τοποθετείται η ταινία «Ένα ψηλό κορίτσι» του Καντεμίρ Μπαλάγκοφ. Η υπόθεσή της βασίζεται στο μπεστ σέλερ «Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας» της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (βραβείο Νόμπελ, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ) και διαδραματίζεται στο Λένινγκραντ του 1945, την εποχή που η Σοβιετική Ενωση προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί μετά τις καταστροφές που υπέστη στον Β΄Παγκοσμίο Πολέμο. Κεντρικά πρόσωπα, δύο γυναίκες που θέλουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους μέσα στα συντρίμμια του Λένινγκραντ όπου προσπαθούν να επιβιώσουν με πενιχρά μέσα, ενώ αναζητούν τρόπο να ανακτήσουν την αξιοπρέπεια και τον παλιό τους εαυτό. Ένα παιδί θα τις φέρει κοντά και μια απώλεια θα δοκιμάσει τις ηθικές αντοχές τους σ’ έναν κόσμο γεμάτο προσωπικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Η ταινία απέσπασε το βραβείο των κριτικών και εκείνο της σκηνοθεσίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάνες, ενώ αποτελεί την επίσημη πρόταση της Ρωσίας στα ξενόγλωσσα Όσκαρ. Παίζουν: Βικτώρια Μιροσνιτσένκο, Βασίλισα Περελίτζινα, Αντρέι Μπικόφ.

Oμορφιά της ύπαρξης Ο σουρεαλιστικός κόσμος που δημιουργεί με μοναδική μαεστρία ο Σουηδός σκηνοθέτης Roy Andersson και οι παράξενοι χαρακτήρες του στοχάζονται πάνω στην «Ομορφιά της Ύπαρξης» – ταινία που κέρδισε βραβείο στο φεστιβάλ Βενετίας του 2019, για την σκηνοθεσία της. Στο σύνηθες αποσπασματικό στυλ του σκηνοθέτη, προβάλλονται στην οθόνη ιστορίες ανθρώπων με θέματα τη μοναξιά, την αποξένωση και την ανάγκη επικοινωνίας, συχνά με μια παράξενη αίσθηση χιούμορ.

Το Corpus Christi σε σκηνοθεσία Γιαν Κομασά είναι η ιστορία του νεαρού Ντάνιελ, ενός 20χρονου που βιώνει πνευματική μεταμόρφωση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο αναμορφωτήριο. Θέλει να γίνει ιερέας αλλά αυτό είναι αδύνατο εξαιτίας του ποινικού του μητρώου. Όταν τον στέλνουν να εργαστεί στο ξυλουργείο μιας κωμόπολης, κατά την άφιξή του προσποιείται τον ιερέα και καταλήγει να αναλάβει καθήκοντα στην τοπική ενορία. Η άφιξη του νεαρού χαρισματικού ιεροκήρυκα δίνει την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία, που ταλανίζεται από ένα τραγικό συμβάν, να αποκαταστήσει την ισορροπία της.

Η νύχτα τ’ Άγι’ Αντώνη Η ελληνική ταινία «Η Νύχτα τ’Άγι’Αντώνη», σε σκηνοθεσία Θανάση Σκρουμπέλου είναι αφιερωμένη στον αντιστασιακό Δημήτρη Τατάκη και εμπνέεται από το νησί της Μακρονήσου.