1821 “…ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ, ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη

H Eπανάσταση του 1821 στις βιτρίνες συνεχίζεται και το φθινόπωρο… Καινοτομία; Ανατροπή; Δέκα βήματα μπρος, ή του κιτς η μάνα κάθεται στην άκρη της τζαμαρίας;

Ο λόγος για το πολιτιστικό θέμα, «πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού» το αποκαλεί ο εμπνευστής -φορέας ΜΟΡΙΑΣ ’21– το οποίο ξεκίνησε το καλοκαίρι στις βιτρίνες πολυκαταστημάτων, αλλά επειδή οι κάτοικοι των δύο μεγάλων πόλεων της Ελλάδας έλειπαν σε διακοπές και δεν το εμπέδωσαν, επαναλαμβάνεται το φθινόπωρο σε συνεργασία με τα πολυκαταστήματα attica σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα εμπορικά κέντρα The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos.

Έχουμε και λέμε:

-Τί κάνει το πρόγραμμα;  μας ταξιδεύει μέσα από Tableaux Vivants που συνδέουν την παραστατική τέχνη με τη ζωγραφική και την Ιστορία του Αγώνα! Και μας πάει 200 χρόνια πριν με «έξι ζωγραφικά έργα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη που αναβιώνουν στιγμές της Επανάστασης του 1821 σε βιτρίνες και εμπορικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Performers αναπαράγουν, αποδομούν και ερμηνεύουν σε Tableaux Vivants εμβληματικές ζωγραφικές συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων ζωγράφων που αποτύπωσαν το ήθος και το πάθος, τα ιδανικά και τις πράξεις των Αγωνιστών του 1821. Ένας διάλογος αναπτύσσεται μεταξύ των ερμηνευτών και των περαστικών, σε δυο διαφορετικούς χρόνους-ρυθμούς. Έργα οικεία, «μνημεία», με την κυριολεκτική σημασία του όρου, εικονοποιούν την ιστορική μνήμη και αποτελούν πλέον τεκμήρια της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς έχουν εγγραφεί ανεξίτηλα, συναισθηματικά, και βιωματικά στο συλλογικό μας υποσυνείδητο.»

Από σήμερα, οι Αθηναίοι να πάνε να στηθούν στα εμπορικά κέντρα Golden Hall στις 23, 24 Σεπτεμβρίου ώρα 18.30 & 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 12.00 και The Mall Athens στις 30 Σεπτεμβρίου, 1 Οκτωβρίου ώρα 19.00 & 2 Οκτωβρίου, ώρα 18.00.

Το θέαμα παρέχεται δωρεάν. Δεν απαιτούται κάρτες προτεραιότητας. Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι:

  • Διονύσιος Τσόκος, Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, 1850. Μουσείο Μπενάκη –
  • Θεόδωρος Βρυζάκης, Ο όρκος των αγωνιστών στην εκκλησία της Αγίας Λαύρας, 1851. Μουσείο Μπενάκη
  • Sir Charles Lock Eastlake, Έλληνες φυγάδες μετά την καταστροφή της Χίου, 1833. Μουσείο Μπενάκη
  • Θεόδωρος Βρυζάκης, Το καραούλι, 1851. Μουσείο Μπενάκη
  • Henri Decaisne, Αποτυχία επιχειρήσεως, 1826. Μουσείο Μπενάκη January Suchodolsk
  • Ο χορός του Ζαλόγγου, 1833. Μουσείο Μπενάκη

Μη παραλείψουμε να πούμε ότι «τα πρωτότυπα έργα περιλαμβάνονται στην μεγάλη επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» συνδιοργάνωση του Μουσείου Μπενάκη με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 έως τις 7 Νοεμβρίου 2021.