1821: Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Η έκθεση «1821- Η μάχη της πλατείας» από το ομότιτλο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα (εκδόσεις Ίκαρος) ανοίγει στον ανακαινισμένο χώρο υποδοχής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και υποδέχεται το κοινό, από την  Τρίτη 6 Ιουλίου 2021, στο χώρο όπου διαδραματίζεται η πλοκή του graphic novel.

Πριν από την είσοδό του στον εκθεσιακό χώρο οι επισκέπτες, αντικρίζουν τον υποβλητικό έφιππο ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έργο του γλύπτη Λάζαρου Σώχου, που πρωταγωνιστεί στις σελίδες του βιβλίου. Εκεί θα δούμε τις ιστορίες πολλών ανθρώπων, την Ιστορία μας. Μάχες στα βουνά και στις θάλασσες, μάχες και στα λόγια, στα κείμενα όσων έζησαν την Επανάσταση ή ασχολήθηκαν με αυτήν. Μια «μάχη» και στη σημερινή πλατεία, μπροστά από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Εκεί όπου οι κουβέντες για το 1821 ενός γέρου άστεγου παλεύουν με τη λήθη και τα εθνικά στερεότυπα, τις ερμηνείες της Ιστορίας, τις σιωπές της. Εκεί όπου οι μάχες, μέσα από τούτες τις αφηγήσεις, ζωντανεύουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια ενός νεαρού κοριτσιού.

Το graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας» επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση της Ιστορίας, συνδυάζοντας την έντεχνη αφήγηση των κόμικς με την επιστημονική τεκμηρίωση. Ακολουθώντας τα κείμενα πάνω από 30 συγγραφέων, αλλά και τις εικαστικές δημιουργίες περισσότερων από 50 ζωγράφων και χαρακτών, το βιβλίο αποτελεί ένα παζλ υποκειμενικών προσεγγίσεων για τις μάχες και τα πρόσωπα του Αγώνα, τα γεγονότα και τις ιδέες της Επανάστασης ενώ στο  παράρτημά του παρέχεται μια πολυεπίπεδη ανάγνωση με το γλωσσάρι, το χρονολόγιο, τα βιογραφικά, αλλά και κατατοπιστικά κείμενα και αναφορές σε πηγές.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η έρευνα και το εικαστικό υλικό του graphic novel του Soloup:  αφηγηματικές ενότητες από το έργο, πρωτότυπες σελίδες και προσχέδια σε μολύβι αλλά και υλικό τεκμηρίωσης από κειμήλια, αρχεία και εικαστικά έργα, που χρησίμευσαν ως πρότυπες αναφορές για τον σχεδιασμό συγκεκριμένων σκίτσων του έργου αφηγούνται “τη μάχη της πλατείας” ενώ στο χώρο θα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ αποτύπωσης και δημιουργίας του έργου: ”Making of …behind the sketches”, σε σκηνοθεσία Μελέτη Μοίρα.

To έργο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) με τη συμβολή του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας (Τ.Π.Τ.Ε) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Ε.Ι.Μ).

Στις αρχές του φθινοπώρου, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί και από το site http://www.1821graphicnovel.gr, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης αλλά και των παράλληλων δράσεων που θα αναπτυχθούν με επίκεντρο το graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας».