ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΓΚΑΛΕΡΙ ΟΥΦΙΤΣΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο : anyteart  23 /10/21

Η Γκαλερί Ουφίτσι της Φλωρεντίας είναι το καλύτερο μουσείο του κόσμου σύμφωνα με την κατάταξη του αγγλικού πολιτιστικού περιοδικού «Time out”. Το περιοδικό τοποθετεί το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι στη δεύτερη θέση και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης στην τρίτη. H αναγνώριση αυτή έρχεται λίγους μήνες μετά από μια άλλη σημαντική διάκριση, το The Word’s  100 Greates Places of 2021, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το Time Magazine και το οποίο βραβεύει το έργο «Uffizi diffusi” του γερμανού διευθυντή και ιστορικού τέχνης Eike Schmidt ο οποίος έχει οδηγήσει την Ουφίτσι σ’ένα εντελώς νέο περιβάλλον -στην ψηφιακή εποχή-  με αναβαθμίσεις των γκαλερί, ανακατατάξεις των έργων τέχνης, ανοίγματα αιθουσών, προκλητικές εκθέσεις και σταθερή παρουσία στα social media.

Το πιο δημοφιλές και σημαντικό μουσείο της Φλωρεντίας χτίστηκε από τους Giorgio Vasari, Alfonso Parigi και Bernardo Buontalenti μεταξύ 1560 και 1581. Σήμερα φιλοξενεί εκπληκτικά αριστουργήματα και είναι το ιταλικό μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις: μόνο το 2012, το είδαν περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι!

Η ιστορία της Πινακοθήκης ανάγεται στην εποχή της Αναγέννησης. Το παλάτι αρχικά κτίστηκε για να στεγάσει τα διοικητικά γραφεία, το δικαστήριο και τα κρατικά αρχεία της πόλης. Βρίσκεται στην υπέροχη Piazza della Signoria. Με την πάροδο του χρόνου όμως όλο και περισσότερα μέρη του κτιρίου εξελίχθηκαν σε χώρο προβολής για πολλά αριστουργήματα που συλλέχθηκαν από το House of Medici (σύμφωνα με τον Vasari, οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες εκείνων των ημερών συγκεντρώθηκαν στο Uffizi “για ομορφιά, δουλειά και αναψυχή” …). Το 1765, το Μουσείο άνοιξε επίσημα για το κοινό.