15.000 ΕΥΡΩ Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΑΥΪΔ ΤΟΥ ΜΙΚΕΛΑΝΤΖΕΛΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 12/3/22

Η επίθεση κατά του μαύρου υφάσματος που για λίγες μέρες, ως ένδειξη πένθους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τύλιγε το αντίγραφο του Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου, στην Πιάτσα ντε λα Σινιορία, στη Φλωρεντία, προκάλεσε ζημιά 15.000 ευρώ στο άγαλμα. Χθες το βράδυ συνελήφθη ο δράστης Vaclav Pisvejc, ήδη γνωστός για άλλες παρόμοιες ενέργειες.

Το άγαλμα, ένα αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος του Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου που διατηρείται στη Γκαλέρια ντελ’ Ακαντέμια, δημιουργήθηκε το 1910 από τον Λουίτζι Αριγκέτι, έναν γλύπτη με καταγωγή από το Σέστο Φιορεντίνο στον οποίο ανατέθηκε η εκτέλεση του έργου μετά την απόφαση μεταφοράς του πρωτοτύπου από την πλατεία σε αίθουσα της Πινακοθήκης.

Ο δήμος της Φλωρεντίας δήλωσε ότι η φωτιά προκάλεσε το μαύρισμα μεγάλου τμήματος της επιφάνειας του γλυπτού το οποίο πρέπει να καθαριστεί με συγκεκριμένους διαλύτες. Οι εργασίες καθαρισμού θα διαρκέσουν μια εβδομάδα και θα κοστίσουν περίπου 15 χιλιάδες ευρώ. Κατά τον έλεγχο, σήμερα, από τους τεχνικούς Εικαστικών Τεχνών του Δήμου και τους αναστηλωτές, αφαιρέθηκαν τα ανθρακικά υπολείμματα της καύσης, έμεινε όμως μια σκούρα πατίνα που προέκυψε κυρίως από τον καπνό (ειδικά στους ώμους και το κεφάλι) που πρέπει να αφαιρεθεί με ειδικούς διαλύτες. Ο Δαυίδ, όπως και άλλα γλυπτά στην πλατεία, είχαν, ήδη, αποκατασταθεί πλήρως το τελευταίο διάστημα χάρη στη χρηματοδότηση Ferragamo.

Πάντως το κοινό στα social media  σχολιάζει αρνητικά την απόφαση της δημοτικής αρχής της Φλωρεντίας να  καλύψει με μαύρο ύφασμα το άγαλμα:

Η κάλυψη του Δαυίδ ήταν μια ανόητη, μια άχρηστη χειρονομία αλληλεγγύης,” γράφουν και επισημαίνουν ότι “παρόλο που είναι αντίγραφο αποτελεί πάντα σύμβολο για τον πολιτισμό μας”. ‘Αλλοι χαρακτηρίζουν το ύφασμα “άθλια μαύρη σημαία” ή θεωρούν την επίθεση “Χειρονομία τιμωρίας!!!” και σχολιάζoντας αναρωτιούνται:

Αν ο πρώτος πολίτης είχε χρησιμοποιήσει την κοινή λογική και είχε σεβαστεί τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία, η προκλητικότητα θα είχε αποφευχθεί! Ποιός ο λόγος να καλύψουμε τον Δαυίδ ενάντια στον πόλεμο;

Mε πληροφορίες από Finestre sull’ Αrte