14 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η επίσκεψη στην έκθεση στο κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ- ΕΣΑ (Πάρκο Ελευθερίας) δίνει πολλές πληροφορίες σωστά τεκμηριωμένες με την έγκυρη υπογραφή των Γενικών Αρχείων του Κράτους που έχει οργανώσει την έρευνα για την κατεχόμενη Αθήνα και την απελευθέρωσή της το 1944.

Εμπλουτισμένη με περισσότερα στοιχεία σε σχέση με την περσινή παρουσίαση η έκθεση 14 Ιστορίες Αντίστασης εικονογραφεί και σχολιάζει τις προσωπικές ιστορίες αντιστασιακών στην Αθήνα και τον Πειραιά, τη συμβολή στην Αντίσταση των Μικρασιατών προσφύγων του 1922, των φοιτητών και μαθητών, των γυναικών και των εργατών, των αναπήρων του αλβανικού μετώπου, των Εβραίων της Αθήνας, τις εκτελέσεις, τις πορείες διαμαρτυρίας, τα φονικά στους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας, τις σχέσεις εκπροσώπων της κατοχικής κυβέρνησης με τους επιτελείς του Γ΄ Ράιχ, τις αποφάσεις, τις διαταγές, τα άρθρα και την εικαστική διάσταση στα γεγονότα όπως μας κληροδότησαν με τα χαρακτικά τους η Βάσω Καρτράκη, ο Τάσσος, ο Σκοπελίτης, ο Βελισσαρίδης κά.

Οι φωτογραφίες εστιάζουν σε επιλεγμένα σημεία της έκθεσης (Foto: AnyteArt)  Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να πάτε να τη δείτε. Οι ξεναγήσεις που οργανώνονται θα γίνουν στις ακόλουθες ημερομηνίες:

13 /10,  20/10 ώρα 11.30 και 27/10 ώρα 13.00 (Μενέλαος Χαραλαμπίδης)

16/10 , 23/10 και  30/10 ώρα 17.00 (Γιάννης Γκλαβίνας)

Επιστημονική επιμέλεια/έρευνα/κείμενα: Γιάννης Γκλαβίνος, δρ. Ιστορίας, Αρχειονόμος,Γενικά Αρχεία του Κράτους – Κεντρική Υπηρεσία και Μενέλαος Χαραλαμπίδης, δρ.Ιστορίας.

Σχεδιασμός: Άννα Ενεπεκίδου, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και Θύμιος Πρεσβύτης, Peak design

H έκθεση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία, με θέμα την Αντίσταση. Σχεδιασμός: Ίδρυμα της Βουλής-Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων(Δηλώσεις συμμετοχής 210 3735246)

(Πάρκο Ελευθερίας, κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ)

Διάρκεια 5-30 Οκτωβρίου 2019