12 OΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΘΗΝΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνονται κι εφέτος εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης από την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα για την επέτειο της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής πριν από 75 χρόνια. Επίκεντρο των εκδηλώσεων που ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η καλλιτεχνική ζωή στα χρόνια της Κατοχής και ειδικότερα το θέατρο, τα εικαστικά και το ρεμπέτικο τραγούδι.

Το αφιέρωμα στις τέχνες περιλαμβάνει:

έκθεση «Χαράγματα Μνήμης 1941-1944: Από τη συλλογή του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου» στη Βίλα Ζωγράφου με εικαστικό και εκδοτικό υλικό, χαρακτικά, αφίσες, προκηρύξεις και λευκώματα της περιόδου της Κατοχής (Διάρκεια: 5-30/10)

θεατρικό αναλόγιο στο Εθνικό Θέατρο και κατάθεση μαρτυριών από την Άλκη Ζέη και τον Μάνο Ζαχαρία και θεατρικό αναλόγιο με το μονόπρακτο «Το πιάνο. Κωμωδία για κούκλες» του Βασίλη Ρώτα, από ηθοποιούς της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

κινηματογραφικές προβολές στο “Τριανόν” και στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, (21-23/10), με ελληνικά φιλμ από το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θεματική την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα μαζί με ευρωπαϊκές ταινίες μυθοπλασίας που προσεγγίζουν την αντίσταση απέναντι στους κατακτητές, αλλά και τη συνεργασία με τις δυνάμεις του Άξονα

περιήγηση στους χώρους απόκρυψης των αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

μουσική παράσταση με τον Δημήτρη Μυστακίδη για «Τα ρεμπέτικα του πολέμου και της Κατοχής» στο θέατρο Αλσος στο Πεδίον του Αρεως.

14 ιστορίες Αντίστασης

Εμπλουτισμένη με περισσότερα στοιχεία επαναλαμβάνεται κι εφέτος η έκθεση αρχειακού υλικού και τεκμηρίων «14 ιστορίες Αντίστασης» με τις προσωπικές ιστορίες αντιστασιακών στην Αθήνα και τον Πειραιά, τη συμβολή στην Αντίσταση των Μικρασιατών προσφύγων του 1922, των φοιτητών και μαθητών, των γυναικών και των εργατών, των αναπήρων του αλβανικού μετώπου.

(Πάρκο Ελευθερίας,στο κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ).Διάρκεια 5-30 Οκτωβρίου 2019

Περίπατος στη  Αθήνα της Κατοχής οργανώνεται την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ από τον επιστημονικό υπεύθυνο των εκδηλέσεων, ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη. Ο περίπατος ξεκινά από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάνει στάση σε σημεία του κέντρου της Αθήνας όπου έγιναν σημαντικές αντιστασιακές ενέργειες, αλλά και σε κτίρια κτίρια όπου είχαν την έδρα τους γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας και ελληνικές φιλοναζιστικές οργανώσεις:

● Ασκληπιού και Σόλωνος: 25 Μαρτίου 1942, η πρώτη μεγάλη αντιστασιακή διαδήλωση κατά τον παράνομο εορτασμό της εθνικής επετείου

● Σίνα 8: Η έδρα της αντισημιτικής οργάνωσης Εθνική Ένωσις Ελλάς, γνωστής και ως Τρία Έψιλον

● Πανεπιστημίου και Ομήρου: 22 Ιουλίου 1943, η μεγαλύτερη κατοχική διαδήλωση στην Ελλάδα

● Παπαρρηγοπούλου 7: Η έδρα και η δράση των «Ελληνικών Ες-Ες»

● Σανταρόζα 3: Η Υπηρεσία Ασφαλείας των Ες-Ες και οι Έλληνες πράκτορές τους

● Πανεπιστημίου 64: Τα καζίνο της Κατοχής

● Πατησίων και Γλάδστωνος: Η έδρα και η δράση της Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης και η ανατίναξή της από τους αντιστασιακούς της ΠΕΑΝ.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν οι φορείς: Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, ΕΡΤ, Γενικά Αρχεία του Κράτους. Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα στο www.freeathens44.org