1,94 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021 ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το 2021 τον προϋπολογισμό της για τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης κατά 120 εκατομμύρια ευρώ (140 εκατομμύρια δολάρια), ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού σε 1,94 δισεκατομμύρια ευρώ (2,26 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τα σχέδια ανακοινώθηκαν ως μέρος του σχεδίου προϋπολογισμού της χώρας για το επόμενο έτος, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία, η αύξηση 6,6% στον φετινό προϋπολογισμό εκτιμάται ως μια αναζωογονητική σειρά καλών ειδήσεων για τη βιομηχανία πολιτισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού Monika Grütters λέει ότι ένας τόσο ισχυρός προϋπολογισμός για το τελευταίο έτος πριν από τις γερμανικές εκλογές υπογραμμίζει τη δέσμευση της χώρας στον πολιτισμό, ειδικά μάλιστα πάνω από το υφιστάμενο πρόγραμμα ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπονται για τη διάσωση λόγω  κοραναϊού. «Ειδικά σε περιόδους κρίσης, ο πολιτισμός είναι το θεμέλιο της κοινωνικής μας συνοχής», δηλώνει η Grütters. «Η τέχνη, ο πολιτισμός και τα μέσα ενημέρωσης μας  υπενθυμίζουν ξανά και ξανά το μεγάλο προνόμιο μας να ζούμε σε μια χώρα με ελευθερία του Τύπου, του πολιτισμού και της γνώμης, όπου είναι δυνατές, επιθυμητές και ανθεκτικές αμφιλεγόμενες συζητήσεις. Η προστασία αυτών των ελευθεριών παραμένει η υψηλότερη αρχή της ομοσπονδιακής πολιτιστικής πολιτικής. ”

Tα πρόσθετα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη έργων που ενισχύουν την «κατανόηση της δημοκρατίας και την ιστορική κρίση της κοινωνίας μας». Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει

  • ποσόν 6,2 εκατομμυρίων ευρώ (7,2 εκατομμύρια δολάρια) για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των μόνιμων εκθέσεων στα δύο μεγάλα μουσεία ιστορίας της χώρας, το Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο στο Βερολίνο και τον Οίκο της Ιστορίας στη Βόννη.-
  • ενίσχυση άνω των 26 εκατομμυρίων ευρώ σε πολιτιστικά έργα στις πρώην περιοχές εξόρυξης λιγνίτη της χώρας  με την παροχή υποστήριξης στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Dessau-Wörlitz για την υλοποίηση του γενικού σχεδίου του για την παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, το Garden Kingdom. –
  • σημαντικά υψηλότερες επιχορηγήσεις στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας το οποίο πρόκειται να λάβει περίπου 14,5 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του και τον εκσυγχρονισμό των  υποδομών του.
  • επιπλέον 1,5 εκατομμύρια ευρώ (1,7 εκατομμύρια δολάρια) στο Γερμανικό Κέντρο για τις απώλειες πολιτιστικής κληρονομιάς στο Μαγδεμβούργο και 4 εκατομμύρια ευρώ (4,6 εκατομμύρια δολάρια) στην Ομοσπονδιακή Διοίκηση Τέχνης, η οποία διαχειρίζεται την τέχνη της κυβερνητικής συλλογής, και ερευνά αντικείμενα που κατασχέθηκαν ως αποτέλεσμα της ναζιστικής δίωξης. Πρόσθετα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν επίσης σε ιστότοπους που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά, στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και στον κινηματογράφο. Το σχέδιο προϋπολογισμού  αναμένεται να εγκριθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πηγή: artnet